Jak pěstovat
Tisíce dní plných zvědavosti začínají právě teď.
Děkujeme, že se staráte. Koupili jste si náš produkt a našli v něm semínko. Pojďme ho zasadit.
Ale abychom byli spravedliví, pěstování bonsají ze semínka je proces, který vyžaduje trochu přípravy a první pokus se může zdát zdrcující. Není to tak těžké a vždycky to můžete zopakovat. Stejně jako mnoho jiných složitých věcí v našem životě se vyplatí, když budete pokračovat. Není nic lepšího, než když vidíte, jak váš stromek roste.
Rozbalte a nechte zchládnout, tak nějak
Abychom vám to usnadnili, přeskočíme všechny technické detaily. Řekněme, že semeno nyní spí. V přírodě se semeno probouzí ze zimního spánku po dlouhém období, kdy je někdy zasněžené a poměrně chladné. Semínko se potřebuje namočit, aby se porušil jeho velmi tvrdý obal a aby se do něj dostalo trochu kyslíku, aby mohlo vyklíčit. Poté potřebuje nějaké stabilní prostředí, aby mohlo snadno vyklíčit. V případě vašeho konkrétního semínka (japonský javor - Acer palmatum) není tento proces tak účinný. Ve venkovních podmínkách může trvat až 2 roky.
Nemějte však obavy. Vše můžeme urychlit tím, že jej doma částečně napodobíme tím, že jej podrobíme procesu zvanému studená stratifikace. Celý domácí proces trvá přibližně 90 dní. Existují dvě jednoduché metody, které vám ukážeme.
Co budete potřebovat:
- zavírací sáček
- vaše semínka/semínka ze stromového produktu
- ledničku
- rašelinový mech a písek nebo papírovou utěrku
- horkou (ne vařící) vodu
- trpělivost (bude to trvat přibližně 90 dní)
Metoda č. 1 - rašelinový mech a písek. Kratší doba namáčení, více potřebných věcí.
1 - Příprava na namáčení: Vezměte semínka a vložte je do nádoby, do které se vejde horká voda. Vložte semena do nádoby a napusťte vodu z kohoutku. Měla by být teplá, ale ne tak horká, abyste v ní nemohli držet ruku.
2 - namáčení: Semínka zalijte teplou až horkou vodou a nechte je 24 hodin namáčet. Zpočátku semínka/semínka vytékají, ale po chvíli klesnou ke dnu.
3 - Promíchání rašelinového mechu: Vložte do rašelinového mechu semena a semínka a promíchejte je: Vezměte rašelinový mech a písek a naplňte jimi 1/2 sáčku se zipem, abyste získali správné množství. Přemístěte směs ze sáčku do misky a smíchejte semínka/semínka se zeminou. Nalijte do ní trochu vody a znovu promíchejte. Musí být vlhká, ale ne promočená. Po promíchání ji vložte zpět do sáčku na zip.
4 - Zatlačte, zavřete a zchlaďte: Stiskněte zipový sáček a vytlačte z něj většinu vzduchu a udělejte několik malých otvorů v blízkosti horní části sáčku pro větrání. Uzavřete jej, vložte sáček do chladničky - výborně se hodí zeleninový crisper, a nechte jej tam 90 dní. Čas od času sáček zkontrolujte, zda v něm není plíseň. Pokud se plíseň objeví, můžete opatrně použít jakýkoli fungicid bez ohledu na značku. Aplikujte jej však velmi opatrně a nedávejte ho dovnitř mnoho.
5 - Po 90 dnech: Zkontrolujte, zda sáček neklíčí. Vezměte klíčící semínko/semínka a vezměte kokosovou peletu, kterou jste našli uvnitř výrobku. Nyní zalijte dostatečným množstvím vody, abyste viděli, jak peleta roste do velikosti. Pokud již nemůže růst, vložte dovnitř semínko. Pokud nechcete použít peletu, můžete použít startovací zeminu a malý květináč.
6 - Nechte ji růst: Vezměte rostoucí peletu nebo svůj květináč a položte jej na slunný pult. Vaše stromkové dítě potřebuje trochu slunečního světla, ale přímé slunce je spálí.
7 - Dbejte na péči: Počkejte, až váš stromek vyklíčí, poroste a bude se mu dařit. NEHNOJTE HO. Až sazenička povyroste, můžete ji přesadit do většího květináče. Po několika týdnech můžete použít nějaké hnojivo a přiměřeně ji zalít.
Metoda č. 2 - papírová utěrka. Delší doba namáčení, ale méně starostí.
1 - Příprava na namáčení: Vezměte semínka a vložte je do nádoby, do které se vejde horká voda. Vložte semínka do nádoby a napusťte vodu z kohoutku. Měla by být teplá, ale ne tak horká, abyste v ní nemohli držet ruku.
2 - namáčení: Semínka zalijte teplou až horkou vodou a nechte je 24 hodin namáčet. Zpočátku budou semena/semínka vytékat, ale po chvíli klesnou ke dnu. Po 24 hodinách vodu vyměňte a postup opakujte třikrát, abyste dosáhli celkové doby namáčení 72 hodin.
3 - papírová utěrka: Vezměte namočená semínka a položte je na obyčejnou papírovou utěrku (někteří lidé používají toaletní papír) a několikrát papírovou utěrku přehněte. Pokud použijete více semen, nezapomeňte jim mezi nimi udělat trochu místa, aby si mohla pohodlně odpočinout.
4 - Zatlačte, zavřete, zchlaďte: Vložte papírovou utěrku se semínky do zipového sáčku. Uzavřete jej a přitlačte, abyste vytlačili většinu vzduchu, a v blízkosti horní části sáčku udělejte několik malých otvorů pro větrání. Uzavřete jej a sáček vložte do chladničky - skvěle se hodí zeleninový crisper a nechte jej tam 90 dní. Čas od času sáček zkontrolujte, zda v něm není plíseň. Pokud se nějaká plíseň objeví, můžete opatrně použít jakýkoli fungicid bez ohledu na značku. Aplikujte ho však velmi opatrně a nedávejte ho dovnitř mnoho.
5 - Po 90 dnech zkontrolujte, zda sáček neklíčí. Vezměte klíčící semeno/semena a vezměte pěstební pelety, které jste našli uvnitř výrobku. Nyní zalijte dostatečným množstvím vody, abyste viděli, že peleta roste do velikosti. Pokud již nemůže růst, vložte dovnitř semínko. Pokud nechcete použít pelety, můžete použít vlastní startovací zeminu a malý květináč.
6 - Nechte ji růst: Vezměte rostoucí peletu nebo svůj květináč a položte jej na slunný pult. Vaše stromkové dítě potřebuje trochu slunečního světla, ale přímé slunce je spálí.
7 - Dávejte si pozor: Počkejte, až stromek vyklíčí, poroste a bude se mu dařit. NEHNOJTE. Až sazenice povyroste, můžete ji přesadit do většího květináče, pečovat o ni hnojivem a přiměřeně ji zalévat.